Du behöver

  • 400 g köttfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm grovmald svartpeppar
  • 75 g fetaost
  • 10 gröna oliver
  • Till stekning
  • 1-2 msk olivolja (virgin)
  • Sallad
  • 1 paket (250 g) djupfrysta haricots verts
  • 1 liten silverlök eller rödlök
  • 1 bit gurka, ca 10 cm
  • 2-3 tomater
  • 2 msk olivolja (extra virgin)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk hackad mynta
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

1
Blanda färsen med ägg och kryddor. Dela den i 8 bitar. Tärna osten smått och hacka oliverna. Gör en liten grop i varje köttfärsbit och lägg i lite ost och oliver. Forma färsen runt om fyllningen till avlånga järpar.

2
Stek järparna runt om i oljan i en stekpanna cirka 8 minuter.

3
Tina bönorna enligt förpackningens anvisning. Skala och skär löken i tunna ringar. Skala och halvera gurkan på längden. Gröp ur gurkan med en liten sked och skär den i halvmåneformade skivor. Skölj och tärna tomaterna. Blanda samman oljan med vinäger, vatten, salt och örter. Vänd ner grönsakerna.

4
Servera järparna med salladen och couscous eller pasta till.


Kommentar:
Lägg en liten klick fast matfett i stekpannan när du steker i olja så får du steksignal. Det är då lätt att se när oljan är tillräckligt varm att steka i. När matfettet smält och tystnat är det dags.