Du behöver

  • 1 blomkålshuvud, cirka 1 kg
  • 1 kg potatis
  • salt
  • 1 kruka (rosso)sallad
  • 1 dl svarta oliver med kärnor
  • 1/2 msk olivolja
  • salt, svartpeppar
  • 4 fläskkotletter
  • salt, nymalen vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sherry, torr eller halvtorr
  • (1 msk majsredning)

Gör så här

1
Ansa bort den grövsta biten stock från blomkålen. Några fina blomkålsblad får vara kvar, de är goda och vackra. Skala potatisen.

2

3
Lägg blomkål och potatis i samma stora kastrull (eller i separata). Mät upp vatten så det täcker och tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Låt koka upp på högsta värme, under lock.

4
Sänk till knapp medelvärme och låt kål och potatis sjuda med locket på glänt. Medelstor potatis behöver 12-15 minuter, liksom blomkålen, om du inte vill ha den mjukare. Känn efter med sticka.

5
Ta upp och låt rinna av.

6

7
Håll kålen varm under folie och handduk till servering. Skiva potatisen grovt. Blanda med sallad och oliver. Droppa olivolja över. Salta och peppra lite i salladen, vänd försiktigt om.

8
Skrapa kotletterna med en bordskniv. Salta och peppra alla köttytor. Bryn smöret lätt i rejäl stekpanna och låt kotletterna få fin färg i smöret på bägge sidor. Sänk till låg värme, tillsätt vatten och sherry (portvin, madeira, marsala eller rödvin duger också) och lägg på lock. Låt sjuda 5-8 minuter.