Du behöver
- 1 blomkålshuvud, cirka 1 kg
- 1 kg potatis
- salt
- 1 kruka (rosso)sallad
- 1 dl svarta oliver med kärnor
- 1/2 msk olivolja
- salt, svartpeppar
- 4 fläskkotletter
- salt, nymalen vitpeppar
- 3 msk smör
- 1 dl vatten
- 1 dl sherry, torr eller halvtorr
- (1 msk majsredning)
Gör så här
1
Ansa bort den grövsta biten stock från blomkålen. Några fina blomkålsblad får vara kvar, de är goda och vackra. Skala potatisen.
2
3
Lägg blomkål och potatis i samma stora kastrull (eller i separata). Mät upp vatten så det täcker och tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Låt koka upp på högsta värme, under lock.
4
Sänk till knapp medelvärme och låt kål och potatis sjuda med locket på glänt. Medelstor potatis behöver 12-15 minuter, liksom blomkålen, om du inte vill ha den mjukare. Känn efter med sticka.
5
Ta upp och låt rinna av.
6
7
Håll kålen varm under folie och handduk till servering. Skiva potatisen grovt. Blanda med sallad och oliver. Droppa olivolja över. Salta och peppra lite i salladen, vänd försiktigt om.
8
Skrapa kotletterna med en bordskniv. Salta och peppra alla köttytor. Bryn smöret lätt i rejäl stekpanna och låt kotletterna få fin färg i smöret på bägge sidor. Sänk till låg värme, tillsätt vatten och sherry (portvin, madeira, marsala eller rödvin duger också) och lägg på lock. Låt sjuda 5-8 minuter.