Du behöver

  • 4 färska majskolvar
    vatten
    2 tsk salt per liter vatten

Gör så här

1
Ta bort bladhölje och alla trådar på kolvarna och skölj dem. Lägg majsen i så mycket kokande, saltat vatten att det täcker. Koka kolvarna mjuka under lock 5-10 minuter. Ta loss ett majskorn eller två och känn om det är mjukt. Koka inte längre tid, då blir majsen märkligt nog hårdare.

2
Ta upp och låt kolvarna rinna av väl. Stick små gafflar eller majshandtag i kortändarna och ät kolvarna direkt, med rört smör eller lättmargarin, blandat med pressad citron och hackat kryddgrönt.


Kommentar:
Majskolvar är de omogna frökolvarna av sockermajs. De är tätt packade med gula kärnor som växer i rader på kolven. Den har en stor tofs på toppen och är innesluten i gröna foderblad. Under hösten finns färska, svenska majskolvar, andra årstider är det importmajs som gäller.