Du behöver

  • 1 1/2 liter kalvbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tråg sopprötter
  • 1 kg oxfilé i bit

Gör så här

1
Koka upp buljong av tärning eller fond med vinet i en vid gryta som inte är av gjutjärn. Används fond bör 1/2–1 tesked salt tillsättas.

2
Lägg i pepparn och koka upp spadet under lock. Skala under tiden morot, palsternacka och selleri från sopprots-tråget, skiva fint. Ansa purjobiten och skiva den också. Lägg alltsammans i buljongen och låt sjuda på svag värme under lock 10 minuter. Ansa köttet fritt från tjockare hinnor under tiden. Lägg nu ner köttet i rotsaksbuljongen och koka upp igen under lock. Sänk till svag värme och låt köttet sjuda omkring 20 minuter, tills köttets innertemperatur blivit 65 grader. Använd gärna en probe att ta tempen med.

3
Ta upp och skär köttet i centimeter-tjocka skivor med riktigt vass kniv. Lägg upp på värmt fat och servera genast.