Du behöver
- 1 st blomkålshuvud (ca 800 g)
- vatten
- salt
- 0.5 dl flagad mandel (ca 20 g)
- purjolök (ca 300 g)
- 400 g morötter
- 1 dl grönsaksbuljong
- 1 dl apelsinsaft (ca 2 apelsiner)
- 1 tsk curry
- 0.5 dl russin
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl matlagningsgrädde 15%
- salt
- kajennpeppar
Att äta till:
kokt ris
Gör så här
1
Ansa och dela blomkålshuvudet i buketter. Lägg dem i kokande saltat vatten och låt koka tills buketterna är halvmjuka, alltså har en hel del av sin fasta konsistens kvar. Häll genast av vattnet och spola dem med kallt vatten så att kokningen avstannar.
2
Rosta mandeln försiktigt i en väl rengjord stekpanna.
3
Putsa och strimla purjolöken fint, skala och skiva morötterna lite lätt på snedden.
4
Blanda och koka upp buljong, saft och curry. Låt russin och morötter koka med i 5 minuter. Lägg efter 2 minuter i purjolöken.
5
Skaka ihop mjöl och grädde. Tillsätt det och låt allt koka 3 minuter. Smaksätt med salt och kajennpeppar.
6
Låt den kokta blomkålen bli het i mikro eller hett vatten.
7
Häll såsen över blomkålsbuketterna och strö över mandeln.