Du behöver

  • 1 kg potatis (t.ex mandel)
  • 4 medelstora morötter
  • 1 stor lök
  • 2 msk smör
  • 1 färsk chili eller 1 krm chilipulver
  • 2 msk torkad eller 4-5 kvistar färsk rosmarin
  • 3-4 hönsbuljongtärningar
  • ca 9 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 pkt bacon
  • en bit purjolök
  • 1 liten röd paprika

Gör så här

1
Skala och skär potatis, morötter och lök i stora bitar. Fräs dem i smör tills löken blir blank. Lägg i chili, skuren i bitar om den är färsk, rosmarin, buljongtärningar och häll på vatten. Koka ca 25 minuter, låt svalna lite. Häll nu över allt i en mixer och kör tills det blir en jämn smet. Häll tillbaka smeten i kastrullen och koka upp den tillsammans med grädden. Tycker du att soppan är för tjock så späd med lite vatten och ännu en buljongtärning.

2
Skär baconen i bitar och stek, låt sedan rinna av på hushållspapper.

3
Lägg en liten hög baconbitar, tunna skivor av purjolök och små bitar av paprika på varje portion.


Kommentar:
Den här soppan med norskt ursprung är ingenting för bantare. Men den är mycket god, len som en barnakind och ändå mycket smakrik.