Du behöver
- 2 st gula lökar finhackade
- 0.5 tsk fänkål torkad
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 2 msk olivolja
- 1 kg svamp (kantareller, karljohanssvamp, champinjoner)
- 5 dl kycklingbuljong
- 0.5 tsk salt
- 2 st timjan finhackad
- 3 msk portvin
- 1 st äggula
- 1 dl grädde
- 1 dl västerbottensost strimlad
- 1 msk smör
Gör så här
1
Bryn gul lök, torkad fänkål och vitlök i olivolja under tre minuter. Tillsätt svampen och stek i tre minuter. Ta hälften av blandningen åt sidan.
2
Tillsätt kycklingbuljongen, salt och timjan och låt puttra på spisen under 15 minuter. Tillsätt portvinet och låt puttra ytterligare 10 minuter.
3
Vispa äggulan och grädden i en skål, tillsätt osten och vispa väl. Blanda ner smöret och ostblandningen i svampsoppan. Ta bort från plattan.
4
Mixa soppan i en mixer och lägg den på nytt i kastrullen. Tillsätt resterande del av svampblandningen. Servera soppan varm.