Du behöver

  • 2 st gula lökar finhackade
  • 0.5 tsk fänkål torkad
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 1 kg svamp (kantareller, karljohanssvamp, champinjoner)
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 0.5 tsk salt
  • 2 st timjan finhackad
  • 3 msk portvin
  • 1 st äggula
  • 1 dl grädde
  • 1 dl västerbottensost strimlad
  • 1 msk smör

Gör så här

1
Bryn gul lök, torkad fänkål och vitlök i olivolja under tre minuter. Tillsätt svampen och stek i tre minuter. Ta hälften av blandningen åt sidan.

2
Tillsätt kycklingbuljongen, salt och timjan och låt puttra på spisen under 15 minuter. Tillsätt portvinet och låt puttra ytterligare 10 minuter.

3
Vispa äggulan och grädden i en skål, tillsätt osten och vispa väl. Blanda ner smöret och ostblandningen i svampsoppan. Ta bort från plattan.

4
Mixa soppan i en mixer och lägg den på nytt i kastrullen. Tillsätt resterande del av svampblandningen. Servera soppan varm.