Du behöver

  • 2 ankbröst
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk aprikosmarmelad
  • eller mosad färsk aprikos
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk sesamfrön
  • 8 nystan tagliatelle eller ca 500 g färsk bandspagetti
  • ev fräst skogssvamp
  • Sås:
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 1/2 dl buljong
  • 1 msk aprikosmarmelad
  • 1/2 tsk maizena stärkelse
  • + 1 msk vatten
  • finrivet skal av 1/2 apelsin
  • salt och vitpeppar
  • ev skuren gräslök

Gör så här

1
Skär ett rutmönster på ankbröstens skinnsida. Gnid in ordentligt med salt. Salta lätt på andra sidan.

2
Blanda aprikos(marmelad), vitlök och sesamfrön. Bred detta på ankbrösten. Lägg dem i en liten långpanna. Sätt i köttermometer.

3

4
Baka ankbrösten mitt i ugnen i 175 grader tills stektermometern visar 62 grader, cirka 30 minuter. Låt vila 5 minuter innan de skärs upp.

5

6
Sås: Fräs löken i olja i en liten kastrull. Häll i buljong, låt långsamt koka in cirka 5 minuter. Tillsätt marmelad och redning. Koka upp igen. Sila bort löken om så önskas. Smaka av med nyrivet apelsinskal, salt och peppar. Rör sist ner gräslök.