Du behöver

  • 4 st piggvar
  • smör att steka i
  • salt
  • vitpeppar nymalen
  • 1 msk fiskfond
  • 1.5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1 kruka dragon fransk

Gör så här

1
Be fiskhandlaren filea en mindre piggvar, och ta bort skinnet. Slätvar går också bra. För att få fisken jämnt stekt är det bra att vika den tunnare delen över den tjockare till ett fyrkantigt paket, så slipper man få en torrstekt och en rå ände.

2
Fisken ska stekas i lättbrynt smör i sista stund, den tar bara cirka 8 minuter i stekpannan på dryg medelvärme. Salta och peppra under stekningen. Vänd efter halva tiden. Använd en stor panna och stek alla bitarna samtidigt. Eller stek två i sänder och diska ur pannan snabbt mellan satserna, smöret hinner bli bränt annars. Ta då nytt smör till sats två.

3
Fisken är genomstekt när den är vit och fast i köttet, peta i en filé med en kniv och kolla. Genomskinlig fisk behöver en stund till i pannan.

4

5
Sås: Hetta upp fond och vatten i en kastrull, vispa i smöret, en fjärdedel i taget, och grovhackade dragonblad. Ett ögonblicks verk.