Du behöver

  • 175 g smör
  • 175 g mörk choklad
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl vetemjöl
  • bakpulver (1 tsk bakpulver)

Kolasås:

3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk smör
1 msk vaniljsocker

Garnering:

2 dl vispgrädde (vispad)
jordgubbar

Till formen (22 cm i diameter):

smör
ströbröd

Gör så här

1
Smält smöret på svag värme. Bryt chokladen och smält den i smöret. Dra kastrullen från värmen.

2
Tillsätt sockret, ägggulorna och mjölet. Rör ner bakpulvret om så önskas. Rör till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Fördela den i formen som försetts med smör och ströbröd. Grädda kakan i 30 minuter i 200 graders ugnsvärme.

3
Koka grädde, socker och sirap under sporadisk vispning i 25–30 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker.

4
Bred den avsvalnade kolakrämen över kakan. Dela gärna kakan och bred kräm mellan bottnarna också.

5
Bred grädde över kakan och garnera med jordgubbar.