Du behöver
- Rårakor:
- ca 8 medelstora tvättade potatisar
- 1 tsk salt
- smör till stekning
- Laxburgare:
- 300 g skinn- och benfritt laxkött (= ca 550 g lax i bit med skinn och ben)
- 1 msk potatismjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 äggula
- 2-3 msk mjölk (eller grädde)
- 1/2-1 dl ljust fint ströbröd
- smör att steka i
- Dillstuvade champinjoner:
- 200 g små färska champinjoner
- 2 dl crème fraîche
- 1/2 tsk kinesisk soja
- salt
- vitpeppar
- en nypa socker
- (1/2 dl vatten)
- 2-3 msk klippt dill
Gör så här
1
Rårakor: Skala potatisen, riv den på råkostjärn eller i matberedare. (Beredaren behöver inte diskas mellan rårakor och laxburgare till samma måltid, vilket spar lite tid och besvär.) Salta och stek plättstora klickar av smeten på bägge sidor i ganska het stekpanna.
2
<b>Laxburgare:</b> Se till att benen i filéernas sidor plockas bort, lättast med pincett. Mixa fisken med potatismjöl, salt, peppar och äggula, späd med lite vätska i taget och mixa i den. Smeten ska vara så lös att den går att “klicka” burgare av. Vänd försiktigt stora klickar i ströbröd och stek i lätt brynt smör på båda sidor.
3
Dillstuvade champinjoner: Ansa svampen och låt den puttra med crème fraîche under lock.
4
Smaka av med soja, salt, peppar och socker. Späd med vatten om det har avgått mycket vattenånga, rör i dillen strax före servering.