Du behöver

  • Rårakor:
  • ca 8 medelstora tvättade potatisar
  • 1 tsk salt
  • smör till stekning
  • Laxburgare:
  • 300 g skinn- och benfritt laxkött (= ca 550 g lax i bit med skinn och ben)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 äggula
  • 2-3 msk mjölk (eller grädde)
  • 1/2-1 dl ljust fint ströbröd
  • smör att steka i
  • Dillstuvade champinjoner:
  • 200 g små färska champinjoner
  • 2 dl crème fraîche
  • 1/2 tsk kinesisk soja
  • salt
  • vitpeppar
  • en nypa socker
  • (1/2 dl vatten)
  • 2-3 msk klippt dill

Gör så här

1
Rårakor: Skala potatisen, riv den på råkostjärn eller i matberedare. (Beredaren behöver inte diskas mellan rårakor och laxburgare till samma måltid, vilket spar lite tid och besvär.) Salta och stek plättstora klickar av smeten på bägge sidor i ganska het stekpanna.

2
<b>Laxburgare:</b> Se till att benen i filéernas sidor plockas bort, lättast med pincett. Mixa fisken med potatismjöl, salt, peppar och äggula, späd med lite vätska i taget och mixa i den. Smeten ska vara så lös att den går att “klicka” burgare av. Vänd försiktigt stora klickar i ströbröd och stek i lätt brynt smör på båda sidor.

3
Dillstuvade champinjoner: Ansa svampen och låt den puttra med crème fraîche under lock.

4
Smaka av med soja, salt, peppar och socker. Späd med vatten om det har avgått mycket vattenånga, rör i dillen strax före servering.