Du behöver

  • 1 st lax ca 3,2 kg
  • 1 msk havssalt
  • 8 st stjälkar eller 4 krondillklasar
  • 2 st salladslökar
  • 2 st lagerblad
  • 1 tsk vitpeppar grovkrossad
  • 0.5 st citron i klyftor

Garnering

citronklyftor
dill

Gör så här

1
Riv av en längd extra tjock alfolie (grillfolie) som är drygt dubbelt så lång som laxen.

2
Skölj och torka av den hela fisken både utanpå och inuti bukhålan. Skär bort huvud och stjärt ifall fisken är för lång för ugnens långpanna. Lägg fisken på folien. Strö salt i fiskens buk. Lägg in dillkvistar eller krondill samt salladslökar som klyvs på längden, lagerblad, vitpeppar och citronklyftor. Vik folielängden över laxen och vik upp folien utmed sidorna till ett så tätt paket som möjligt. Lägg fisken i långpannan.

3
Baka fisken i på nedre falsen i ugnen i 175 grader i 1 1/2 timme. Ta ut den och låt fisken svalna i paketet 20-30 minuter.

4
Packa upp och lägg upp fisken på ett stort serveringsfat. Snitta utmed ryggbenet och dra av skinnet från huvudet mot stjärten. Lossa med en bordskniv om så behövs. Lägg på citronklyftor och dillkvistar eller kronor.