Du behöver

  • 1 st lax urbenad, färsk med skinn
  • 0.5 dl gourmetsalt till plankan
  • 0.5 dl råsocker strö
  • 1 tsk vitpeppar grovkrossad
  • 8 st enbär krossade
  • 1 st rejäl obehandlad planka helst björk

Krassesås

1 kruka vattenkrasse
1 dl persilja
2 msk sherryvinäger
1 tsk citronsaft
1 st äggula
1 dl olivolja
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Gör så här

1
Strö generöst med gourmetsalt på plankan. Lägg på laxen med skinnsidan ner. Blanda gourmetsalt, råsocker, vitpeppar och enbär och strö över laxen. Låt laxen stå framme i rumstemperatur medan du förbereder grillen. Salt- och sockerblandningen kommer under tiden att smälta ner över laxen och ge den en lätt gravning. Sätt fyr på grillen och låt glöden lägga sig ordentligt. Det får absolut inte brinna i grillen. Gallret ska vara näst högst upp. Lägg i de blöta rökträbitarna när temperaturen börjar närma sig 140 grader och lägg på locket. Öppna spjällen till hälften. Det kommer nu att utvecklas ordentligt med rök i grillen, alltså perfekt tid att lägga in plankan med laxen. Låt laxen ligga under lock i grillen i cirka 45 minuter. Var noga med att inte låta temperaturen stiga!

2
Se upp! Tänk på att, beroende på vilket träslag du väljer, det kan komma att droppa kåda på kolen, vilket kan göra att det börjar brinna. Lyft i så fall på plankan och lägg ett ark alfolie som skydd under.

3
Såsen:

4
Hacka vattenkrassen med stjälkar och persiljan grovt. Mixa vattenkrassen, persiljan, vinägern och citronsaften till en slät, grön puré. Lägg i äggulan och tillsätt oljan i omgångar medan du mixar. Häll slutligen i grädden och mixa tills den börjar tjockna lätt. Konsistensen ska påminna om rinnig milkshake. Smaka av med salt och peppar.


Kommentar:
Ett underbart gott och annorlunda sätt att grilla på. Ger en saftig lax med lätt röksmak.
Ett recept från vår Hemma bästs altanfest. Fler recept hittar du under “passar till”.