Du behöver

  • 2 st potatis kokta
  • 1 st lök liten gul
  • 1 kg potatis mjölig sort
  • 1 tsk salt
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl kornmjöl
  • vetemjöl ca 1 dl

Fyllning:

100 g rimmat sidfläsk tärnat

Sås:

2 msk messmör
2 tsk vetemjöl
2 dl vatten
1.5 msk smör
salt och peppar
1 msk timjan hackad färsk

Gör så här

1
Skala de kokta potatisarna. Skala löken. Skala de råa potatisarna och mal dem i köttkvarn. Rör ner salt, havregryn och kornmjöl i potatissmeten. Fortsätt att röra ner vetemjöl tills degen kan formas till en boll. Det kan gå åt mer mjöl än vad som står i receptet beroende på vattenhalten i potatisen.

2
Ta klickar av degen med en stor sked och forma bollar med skeden mot handen. Tryck en fördjupning och lägg i några fläsktärningar. Släta över med deg och släpp ner bollen i kokande, lättsaltat vatten i en vid kastrull. Vattnet ska bubbelkoka, ej forskoka. Låt paltarna småkoka cirka 60 minuter. Om fläsket har svål, lägg svålen i kokvattnet, den ger bra smak.

3
Gör under tiden såsen: Blanda messmör, vetemjöl och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka 3 minuter. Vispa ner klickar av kallt smör eller av smält fläsk- eller baconfett. Smaka av med salt, svartpeppar och timjan. Servera med kokt kålrot och eventuellt också frukostkorv.