Du behöver

  • 500 g potatis, gärna fast, t. ex. Bintje eller Ukama
  • 50 g smält smör
  • 1 msk curry
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 äggulor
  • 1 dl + 2 msk vetemjöl
  • 1-2 msk fänkålsfrön
  • smör till stekning
  • Salsa Romesco:
  • 2 röda paprikor
  • 2 skivor vitt bröd utan kanter
  • 3/4 dl sötmandel
  • 1 krm salt
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • chiliflakes, så mycket du törs
  • 1/2 dl olivolja + 1/2 dl neutral olja t. ex. majs- eller solrosolja
  • 1-2 msk rödvinsvinäger

Gör så här

1
Skala och koka potatisen och ånga av den. Pressa den medan den är varm.

2
Smält smöret i en kastrull och rör ner curry, salt, peppar och gurkmeja så att både smak och färg löses ur kryddorna. Blanda kryddblandningen med potatisen. Rör sedan ner äggulorna och 1 dl vetemjöl. Allt måste blandas mycket hastigt för att inte smeten ska bli seg. Forma en rulle, skär den i bitar. Platta till och vänd i 2 msk mjöl och fänkålsfrön. Stek potatisbullarna i smör. Servera dem gärna med utbankad, grillad kycklingfilé och Salsa Romesco. Men knaperstekt bacon är ett mycket gott alternativ.

3
Salsa Romesco: Rosta paprikorna i 250 graders ugn cirka 20 minuter tills de är svartfläckiga. Skala och kärna ur dem och mixa med vitt bröd och mandel som gärna rostats lätt för att få kraftigare smak. Tillsätt salt, vitlök, chiliflakes, eller en bit färsk chili, olja och vinäger.


Kommentar:
Ett recept inspirerat av Stockholmskrogen “Normans mat och form”, där potatisen har fått en upphöjd plats.