Du behöver
- 250 g späda gröna bönor (1 paket frysta)
4 tomater i små tärningar
1 dl finskivad salladslök eller ljus purjo
1/2 dl finstrimlad (blad)persilja
1 burk (185 g) tonfisk i vatten
4 msk (vitvins)vinäger
salt
svartpeppar
4 msk (jungfru)olivolja
Gör så här
1
Snoppa bönorna, skölj dem och koka i lättsaltat vatten 10 minuter. Frysta bönor får koka 5 minuter.
2
Gör i ordning tomater, lök eller purjo och persilja. Häll vattnet av tonfisken och dela den i småbitar.
3
Skaka samman vinäger, salt, peppar och olja i en glasburk. Tillsätt 1 msk av löken, som finhackas, samt 1 msk av persiljan. Häll vattnet av bönorna och låt droppa av väl. Lägg dem på ett fat och blanda med dressing, tomat, lök, persilja och tonfisk.
4
Servera rätten medan bönorna är varma. Gott med nykokt pasta till, eller ljummet bröd.
Tonno betyder tonfisk, av vilken man kan göra den berömda, kalla tonfisksåsen med kapris till kalv, eller smula i bitar och servera till varma bönor och pastaskruvar.
Välj pasta som passar vid eventuell allergi.