Du behöver

  • 250 g späda gröna bönor (1 paket frysta)
    4 tomater i små tärningar
    1 dl finskivad salladslök eller ljus purjo
    1/2 dl finstrimlad (blad)persilja
    1 burk (185 g) tonfisk i vatten
    4 msk (vitvins)vinäger
    salt
    svartpeppar
    4 msk (jungfru)olivolja

Gör så här

1
Snoppa bönorna, skölj dem och koka i lättsaltat vatten 10 minuter. Frysta bönor får koka 5 minuter.

2
Gör i ordning tomater, lök eller purjo och persilja. Häll vattnet av tonfisken och dela den i småbitar.

3
Skaka samman vinäger, salt, peppar och olja i en glasburk. Tillsätt 1 msk av löken, som finhackas, samt 1 msk av persiljan. Häll vattnet av bönorna och låt droppa av väl. Lägg dem på ett fat och blanda med dressing, tomat, lök, persilja och tonfisk.

4
Servera rätten medan bönorna är varma. Gott med nykokt pasta till, eller ljummet bröd.


Kommentar:
Tonno betyder tonfisk, av vilken man kan göra den berömda, kalla tonfisksåsen med kapris till kalv, eller smula i bitar och servera till varma bönor och pastaskruvar.
Välj pasta som passar vid eventuell allergi.