Du behöver
- 150 g rökt sidfläsk, fint tärnat
- 12–14 pärllökar, skalade
- 2 morötter, i stavar
- 2 palsternackor, i stavar
- 1 msk strösocker
- 2 1/2 dl rödvin
- 1 dl vatten
- 1/2 dl röd balsamvinäger
- 1 msk koncentrerad kalvfond
- 1 msk majsenaredning
- 2 msk smör
- salt och svartpeppar
- 600 g gösfilé, gärna med skinnet kvar men fjällade!
- 1 msk olivolja
- Potatispuré:
- 2 vitlöksklyftor, med skalet kvar
- 800 g mjölig potatis, skalad
- 2 dl varm mjölk
- 1 msk olivolja
- det rivna skalet från en citron
- 2 msk hackad dill
- salt och peppar
Gör så här
1
Knaperstek fläsket i torr stekpanna, låt rinna av på hushållspapper.
2
Koka grönsakerna i 2–3 minuter i lättsaltat vatten.
3
Lägg sockret i en kastrull och ställ på plattan. När sockret börjar bli brunt, häll i vin, vatten, balsamvinäger och kalvfond. Koka ihop i 10 minuter. Red av med majsenaredning, vispa i smöret. Smaka av med salt och peppar.
4
Skär gösen i bitar och halstra dem 1 minut per sida i en riktigt het panna med lite olja, salta och peppra.
5
Värm grönsakerna och fläsket i skyn och servera till fisken.
6
Potatispuré: Värm ugnen till 200 grader. Rosta vitlöksklyftorna i ugnen tills de blir mjuka, cirka 20 minuter. Pressa ur vitlöken ur skalet och mosa med kniv eller gaffel.
7
Koka potatisen mjuk. Slå bort vattnet, ånga av. Mosa med en gaffel, vispa i mjölk med en ballongvisp eller elvisp. Rör i vitlök, olivolja, citronskal och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera till den halstrade gösen.