Du behöver

  • 1.5 st spetskål
  • salt och peppar
  • smör
  • vispgrädde
  • spenat
  • bikarbonat
  • vitlöksolja

Gör så här

1
Dela kålhuvudet i fyra bitar och förväll i saltat vatten med lite bikarbonat i (för den gröna färgens skull). Kyl i kallt vatten.

2
Skär bort stocken. Skär kålen i cirka 3 cm breda remsor på längden.

3
Salta och peppra insidan och rulla ihop till en rulle som pressas in i en cylinder, cirka 2 cm i diameter. Ställ den på högkant och lägg en tärning smör ovanpå kålen. Värm sedan kålen i en gryta eller långpanna med lite vatten

4
i botten och plast över.

5

6
Koka kålputset i grädde tills det är mjukt och grädden börjar tjockna. Mixa till en kräm med lite spenat

7
för fräsch grön färg och passera genom sil.

8
Smaka av med salt och lite vitlöksolja.


Kommentar:
Förenkla så här:
Spetskål kan eventuellt bytas mot savoykål, men den blir
inte alls lika mjäll som spetskålen, och inte lika följsam att arbeta med.
Plocka bladen av 1 huvud savoykål, släng de 3–4 yttersta, grova bladen. Koka de grönaste bladen mjuka i saltat vatten, lyft upp och torka av, lägg i en ny gryta och slå på 2 dl vispgrädde. Koka ihop tills grädden är tjock. Mixa till slät kräm. Smaka av med salt.
Skär bort den tjocka nerven från de ljusa innersta bladen. Finstrimla bladen. Värm 1 msk olja riktig het i en gryta, lägg i strimlorna och rör hela tiden. Tillsätt 2–4 matskedar kallt smör, lite i taget och rör hela tiden. Lyft kastrullen av värmen och smaka av med salt, och rör eventuelt runt med vitlöksklyftan på gaffeln, eller ta ett par droppar vitlöksolja.