Du behöver

  • 400 g färsk eller fryst kolja
  • 2 msk smör/margarin
  • 1 krm salt
  • fiskbuljong på tärning, cirka 1 dl
  • 2 krabbor ˆ 500 g
  • Vitvinsås:
  • 1-2 msk smör/margarin
  • 1-1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 dl fiskbuljong (se ovan)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 äggulor
  • 2 msk vispgrädde
  • Gott till: dillkokt potatis och grönsallad, mild sort

Gör så här

1
Halvtina den frysta fisken. Skär den i 2 cm tjocka skivor. Smörj en ugnssäker form och lägg i den färska eller halvtinade fisken. Salta. Häll på en bottenskyla het buljong. Täck formen och sjud fisken 20-25 minuter i 200 graders ugnsvärme tills den är vit och fast. Slå av buljongen och använd den till såsen.

2
Ta krabbköttet så helt som möjligt ur sköld och klor. Allt i krabban ska med förutom magsäcken. Kratsa också ur allt krabbkött i samtliga småben och i “benkropp”.

3
Fördela kolja i mindre bitar på fyra tallrikar och lägg krabba i stora fina bitar ovanpå. Ljumma detta försiktigt i ugn eller mikro. Lägg på dillkokt potatis och sallad och ringla sås över krabbhögen.

4
Sås: Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt det fräsa med. Späd med buljong, vin och grädde. Rör om.

5
Låt såsen koka under omrörning cirka 5 minuter. Smaka av med salt och kryddor.

6
Ta kastrullen från värmen. Rör ut ägggulorna med 2 msk grädde. Vispa ner blandningen i såsen. Sjud den försiktigt på svag värme tills den börjar tjockna. Den får inte koka för då skär den sig och blir flockig.

7
Smaka av och tillsätt eventuellt mera kryddor.