Du behöver

  • 2 dl vetemjöl special eller durumvetemjöl
  • ca 3 1/4 dl vanligt vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 1/4 dl ljummet vatten

Gör så här

1
Laga pastan dagen före servering. Mät upp de båda mjölsorterna i en skål. Tillsätt salt, olja och vatten. Knåda samman till en deg. Ta ut degen på bakbordet och älta den väl och länge tills degen är mycket smidig. Forma den till en längd och låt den vila under en fuktig handduk i 20 minuter.

2
Skär av små bitar av degen och rulla till fingertjocka längder, cirka 2 centimeter tjocka, på mjölat bord. Skär cirka halvcentimetertjocka skivor av deglängden och tryck till med tummen mitt på varje så att det blir en grop, skivan förvandlas till en snäcka. Täck över med en handduk och låt pasta-snäckorna ligga utspridda på bordet och torka över natten.

3
Koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull. Tillsätt grönsaksbuljongtärning eller salt. Lägg i pastasnäckorna och koka dem 5–10 minuter, allt efter tjocklek. De ska vara mjuka, men ändå spänstiga.

4
I Apulien äts oreccehiette med kokt broccoli och riven ost till.