Du behöver

  • ca 1 kg mandelpotatis
  • 2 msk smör
  • ca 2 dl (uppkokt) mjölk
  • 1 tsk (gourmet)salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 2 krm riven muskot
  • Balsamäpplen:
  • 2 rödlökar i klyftor
  • 2 röda fasta äpplen i klyftor
  • 1 tsk olja
  • ca 1/2 dl balsamvinäger
  • Grillad lever:
  • ca 400 g ansad kalvlever
  • i cm-tjocka skivor
  • ett par droppar olivolja
  • (gourmet)salt
  • svartpeppar

Gör så här

1
Skala och koka potatisen riktigt mjuk, mosa den med smör och mjölk med hjälp av elvispen. Smaka av med salt, socker, peppar och muskot.

2
Balsamäpplen: Fräs klyftorna lätt i olja på medelvärme, skvätt på lite balsamvinäger och lägg på lock. Låt puttra ett par minuter på låg värme tills äpplen och lök blivit ganska mjuka. Servera med skyn.

3
Grilla levern i sista stund – bara någon minut på varje sida – i het, lätt oljepenslad stekpanna. (Tryck lätt på levern med fingret, den ska inte kännas helt stum än när den tas upp.) Salta och peppra inte förrän du tagit upp levern, servera den bums!