Du behöver

  • 12 strömmingar
  • 2 finhackade löskokta ägg
  • 1/2 finhackad gul lök lätt fräst i smör
  • 1/2 msk crème fraîche
  • 12 ansjovisfiléer, gärna lätt jästa
  • siktat rågmjöl + vetemjöl
  • Gräslökssås:
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk smör
  • 1 msk ansjovisspad
  • 1 knippa finhackad gräslök
  • salt
  • peppar
  • Dillpotatismos:
  • 200 g mjölig, nykokt potatis
  • 1 msk smör
  • hackad dill
  • pressad citron
  • salt
  • peppar

Gör så här

1
Rensa och bena ur strömmingarna. Blanda ägg, lök och crème fraîche till en smet och smaka av med salt och peppar.

2
Fyll strömmingsflundrorna med ansjovisfiléerna och ägg-löksmeten.

3
Vänd flundrorna i siktat vetemjöl och rågmjöl. Stek dem krispiga i olja och smör.

4
Gräslökssåsen: värm crème fraîche och vispa i smör. Smaksätt med ansjovisspad, gräslök, salt och peppar. Dillpotatismos: Stöt potatisen grovt. Blanda i smör och rikligt med dill. Smaksätt med några droppar pressad citron, salt och peppar.


Kommentar:
Det här är årets nationalrätt 1998, komponerad av Leif Mannerström, restaurang Sjömagasinet i Göteborg.