Du behöver
- 12 strömmingar
- 2 finhackade löskokta ägg
- 1/2 finhackad gul lök lätt fräst i smör
- 1/2 msk crème fraîche
- 12 ansjovisfiléer, gärna lätt jästa
- siktat rågmjöl + vetemjöl
- Gräslökssås:
- 1 dl crème fraîche
- 1 msk smör
- 1 msk ansjovisspad
- 1 knippa finhackad gräslök
- salt
- peppar
- Dillpotatismos:
- 200 g mjölig, nykokt potatis
- 1 msk smör
- hackad dill
- pressad citron
- salt
- peppar
Gör så här
1
Rensa och bena ur strömmingarna. Blanda ägg, lök och crème fraîche till en smet och smaka av med salt och peppar.
2
Fyll strömmingsflundrorna med ansjovisfiléerna och ägg-löksmeten.
3
Vänd flundrorna i siktat vetemjöl och rågmjöl. Stek dem krispiga i olja och smör.
4
Gräslökssåsen: värm crème fraîche och vispa i smör. Smaksätt med ansjovisspad, gräslök, salt och peppar. Dillpotatismos: Stöt potatisen grovt. Blanda i smör och rikligt med dill. Smaksätt med några droppar pressad citron, salt och peppar.
Det här är årets nationalrätt 1998, komponerad av Leif Mannerström, restaurang Sjömagasinet i Göteborg.