Du behöver
- 2 dl ättika, 12 %
- 5 dl vatten
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 tsk krossade svartpepparkorn
- 3 lagerblad
- 600 g strömmingsfilé
- salt
- rågmjöl
- smör till stekning
- 1 skivad gul lök eller rödlök
- 1/2 strimlad purjolök
- potatis till kokning
Gör så här
1
Koka upp ättika, vatten, strösocker, svartpeppar och lagerblad. Rör om så att sockret löser sig. Låt lagen svalna.
2
Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två med köttsidan mot varandra. Salta och vänd i rågmjöl. Stek dem gyllenbruna i smör och lägg dem på ett smörpapper så de får svalna. Lägg över i en bunke eller en form, varva med löken. Häll på lagen och ställ kallt till nästa dag. Njut med kokt potatis. Garnera gärna med lite finskuren gräslök.
Detta är Göran Perssons (s) favoriträtt.