Du behöver
- 400 g färska rödbetor
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 1 klyfta (250 g) vitkål
- 2 msk smör/margarin
- 12 dl vatten
- 3 3/4 msk kalv- eller grönsaksfond
- 1-2 msk vinäger
- salt
- grovmalen svartpeppar
- 1 dl crème fraîche
- nyriven pepparrot
- grovt brytbröd
Gör så här
1
Skala rödbetor, lök och morötter. Skär allt utom en rödbeta i fina strimlor. Strimla också vitkålen. Fräs det finskurna i matfett i en gryta. Häll på vatten och fond och låt sjuda under lock på svag värme tills strimlorna är mjuka, 20-30 minuter.
2
Riv den sista rödbetan och rör ner i soppan. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Servera soppan het med en klick crème fraîche med nyriven pepparrot på och en bit bröd.