Du behöver

  • 400 g färska rödbetor
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 klyfta (250 g) vitkål
  • 2 msk smör/margarin
  • 12 dl vatten
  • 3 3/4 msk kalv- eller grönsaksfond
  • 1-2 msk vinäger
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
  • 1 dl crème fraîche
  • nyriven pepparrot
  • grovt brytbröd

Gör så här

1
Skala rödbetor, lök och morötter. Skär allt utom en rödbeta i fina strimlor. Strimla också vitkålen. Fräs det finskurna i matfett i en gryta. Häll på vatten och fond och låt sjuda under lock på svag värme tills strimlorna är mjuka, 20-30 minuter.

2
Riv den sista rödbetan och rör ner i soppan. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Servera soppan het med en klick crème fraîche med nyriven pepparrot på och en bit bröd.