Du behöver

Potatismos:

500 g potatis helst mjölig sort, t
mjölk ca 1 dl värmd
1 msk smör
salt
vitpeppar några vrid från pepparkvarn
rökt sidfläsk eller rimmat sidfläsk
1 st gräslök knippe hackad och
2.5 msk lök finhackad gul
2 skiva biff
1.5 msk smör till stekning

Sky:

vatten ca 1/2 dl
1/2-1 msk kalvfond (från flaska)

Gör så här

1
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull med lättsaltat vatten och koka dem mjuka under lock, cirka 10 minuter. Häll av kokvattnet och mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt.

2
Eller pressa den i purépress. Värm och rör/vispa i mjölken, lite i taget, tills moset får fin och luftig konsistens. Smaka av med smör, salt och peppar. Håll moset varmt under lock så länge.

3
Skär och stek sidfläsket i små tärningar utan extra fett. Blanda med hackad gräslök (spara lite till moset) och gul lök. Håll blandningen varm under lock.

4
Stek biffarna i smöret så att de får fin färg och blir nästan genomstekta, lite rosa inuti.

5
Ta upp och håll biffarna varma (i aluminiumfoliepaket).

6
Häll vatten i kvarvarande steksky i stekpannan och smaka av med kalvfond.

7
Fördela potatismoset i portionsformar eller på tallrikar och strö över lite sparad gräslök.

8
Lägg de stekta biffarna bredvid och strö över fläsk- och lökhacket.

9
Servera rätten direkt, så het som möjligt.


Kommentar:
Att dricka till:
Till en rätt som denna, med rå lök och tärnat rökt eller rimmat fläsk, behövs ett ganska robust vin. Exempelvis Felix Solis Crianza, ett spanskt rödvin från Valdepeñas för 59 kronor.