Du behöver

  • 800 g fläskfilé
  • 1 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 2.5 krm svartpeppar grovmald
  • spenat
  • 600 g färsk spenat eller 2 pkt
  • 3 st schalottenlökar
  • 1.5 st vitlöksklyftor
  • 1 msk margarin eller smör
  • 3 dl lätt crème fraiche
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk socker
  • 1.5 krm kajennpeppar

Portvinssky:

1.5 dl vatten
1.5 dl portvin rött
0.5 dl balsamvinäger
2 msk kalvfond koncentrerad
1 msk soja
3 msk maizenaredning för mörka såser

Gör så här

1
Putsa och skär fläskfilén i cirka tre centimeter breda bitar. Ställ bitarna på högkant och bulta ut dem till cirka en centimeter tjocka skivor.

2
Skölj och ansa spenaten om färsk används. Halvtina och grovhacka djupfryst. Skala och finhacka schalotten- och vitlöken. Fräs de båda löksorterna i en stekpanna några minuter. Tillsätt spenaten och låt fräsa med tills all vätska kokat in. Rör i crème fraichen och smaka av med salt, socker och peppar.

3
Koka upp vatten, portvin, vinäger, kalvfond och soja i en kastrull. Låt koka ihop några minuter. Vispa i maizenaredningen och låt koka en minut.

4
Pensla fläskfiléskivorna med oljan. Grilla dem i en grillpanna eller stek i stekpanna cirka fyra minuter per sida. Krydda med salt och peppar.

5
Fördela spenaten på tallrikar. Lägg på köttet och häll portvinsskyn runt om. Servera med klyftpotatis och körsbärstomater.