Du behöver

  • 2 st potatis stora
  • 1 msk smör
  • 1 st schalottenlök
  • 0.5 st paprika gul
  • 10 cm squash medelstor
  • 1 msk smör
  • 1 st vitlök klyfta
  • räkor (frysta), ca 100 g
  • salt vitpeppar
  • 12 st sparrisstänger
  • 5 dl vatten 1 tsk salt
  • musslor (frysta)
  • 0.75 dl sparrisspad
  • 1 tsk fiskfond
  • 1 st hälleflundra ca 1 cm tjock

Gör så här

1
Det här är en typiskt krogrätt för fler kastruller än man vill hantera hemma för två personer. Det är realistiskt att bara välja sparris (och inte blomkål), att koka musslorna i sparrisspadet och att steka potatisen i klyftor.

2
Börja med att tvätta potatisarna och klyfta dem, med skalet på.

3
Stek dem i liten smörklick på dryg medelvärme, cirka 10 minuter. Håll varmt i 100-gradig ugn, under aluminiumfolie.

4
Tärna under tiden lök, paprika och squash fint. Fräs tärningarna med smör och pressad vitlök tills de är blanka och ogenomskinliga, vänd i räkorna och låt dem fräsa med några sekunder, salta och peppra. Håll allt varmt som potatisen.

5
Koka upp vattnet med saltet under lock. Sjud sparrisen, cirka 8 minuter och musslorna, som tas upp när de öppnar sig. Späd med musselspad och fiskfond i stekpannan, vispa ur och skeda över räkfräset.

6
Hetta slutligen upp stekpannan rejält, på högsta värme. Dela fiskkotletten i 4 benfria bitar och grilla dem fasta och ogenomskinliga ett par minuter på varje sida.

7
Lägg vardera en fiskbit på varma tallrikar. Skeda över räkfräs och vitlökssky, lägg på nästa fiskbit ovanpå och garnera med sparris, musslor och potatisklyftor.


Kommentar:
Ett recept från restaurang Naust på Island. För fler isländska recept klicka på länkarna nedan.