Du behöver
- 2 st potatis stora
- 1 msk smör
- 1 st schalottenlök
- 0.5 st paprika gul
- 10 cm squash medelstor
- 1 msk smör
- 1 st vitlök klyfta
- räkor (frysta), ca 100 g
- salt vitpeppar
- 12 st sparrisstänger
- 5 dl vatten 1 tsk salt
- musslor (frysta)
- 0.75 dl sparrisspad
- 1 tsk fiskfond
- 1 st hälleflundra ca 1 cm tjock
Gör så här
1
Det här är en typiskt krogrätt för fler kastruller än man vill hantera hemma för två personer. Det är realistiskt att bara välja sparris (och inte blomkål), att koka musslorna i sparrisspadet och att steka potatisen i klyftor.
2
Börja med att tvätta potatisarna och klyfta dem, med skalet på.
3
Stek dem i liten smörklick på dryg medelvärme, cirka 10 minuter. Håll varmt i 100-gradig ugn, under aluminiumfolie.
4
Tärna under tiden lök, paprika och squash fint. Fräs tärningarna med smör och pressad vitlök tills de är blanka och ogenomskinliga, vänd i räkorna och låt dem fräsa med några sekunder, salta och peppra. Håll allt varmt som potatisen.
5
Koka upp vattnet med saltet under lock. Sjud sparrisen, cirka 8 minuter och musslorna, som tas upp när de öppnar sig. Späd med musselspad och fiskfond i stekpannan, vispa ur och skeda över räkfräset.
6
Hetta slutligen upp stekpannan rejält, på högsta värme. Dela fiskkotletten i 4 benfria bitar och grilla dem fasta och ogenomskinliga ett par minuter på varje sida.
7
Lägg vardera en fiskbit på varma tallrikar. Skeda över räkfräs och vitlökssky, lägg på nästa fiskbit ovanpå och garnera med sparris, musslor och potatisklyftor.
Ett recept från restaurang Naust på Island. För fler isländska recept klicka på länkarna nedan.