Du behöver

  • 8 medelstora potatisar, gärna asterix
  • 1 stor gul lök
  • 300-400 g kantareller eller ostronskivling
  • smör
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1/2 msk krossade enbär
  • ca 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 msk olja
  • Lökmarmelad:
  • 2 medelstora röda lökar
  • smör
  • 1 msk honung, gärna med smak av lavendel
  • 1/2 dl balsamvinäger

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och grovriv potatisen på rivjärn eller strimla den i matberedare. Låt den rinna av i durkslag. Skala, halvera och grovriv under tiden löken och fräs hälften av den tillsammans med kantarellerna i smör. Blanda potatis och resten av löken i en bunke med vitlök, kryddor, socker, äggulor och olja.

2
Hetta upp en gjutjärnspanna, låt en smörklick smälta och lägg i hälften av potatisrivet, platta till och lägg på det mesta av svampen. Täck sedan med resten av potatisrivet. Låt tårtan brynas och vänd den sedan med hjälp av en tallrik och låt den få fin färg även på andra sidan. Sätt in den att grädda färdigt i ugnen cirka 40 minuter.

3
Skala under tiden de röda lökarna och skär dem i tunna klyftor. Fräs i smör utan att de får färg. Smält honungen i en kastrull och lägg i löken samt balsamvinäger. Koka löken på svag värme cirka 30 minuter. Späd med lite vatten om det ser torrt ut.

4
Servera potatistårtan eventuellt med något höstvilt och lökmarmelad, lite extra svamp och färsk timjan.