Du behöver
- 150 g jordärtskockor
- 2 små schalottenlökar
- 2 äpplen
- 2 msk smör
- 3 dl (Herrljunga) äppelcider
- 5 dl kycklingbuljong
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl standardmjölk
- salt och vitpeppar
- 300 g skinn- och benfri laxfilé
- salt och svartpeppar
- 1 knippa dill, finhackad
- 1 msk smör
Gör så här
1
Skala jordärtskockorna, schalottenlökarna och ett av äpplena. Hacka dem i småbitar.
2
Fräs lökhacket blankt i smör på medelvärme, löken ska inte få färg. Tillsätt äppel- och skockabitarna och fräs ytterligare en minut.
3
4
Häll på cider och kycklingbuljong. Småkoka ingredienserna 10 minuter. Tillsätt grädde och mjölk och koka ytterligare 10 minuter.
5
6
Ta fram stavmixer eller vanlig mixer. Mixa som en galning tills soppan är alldeles slät. Smaka av med salt och peppar. Sila soppan genom en finmaskig sil. Ställ soppan åt sidan.
7
8
Torkade äpplen:
9
Sätt ugnen på 150 grader, gärna varmluft.
10
Skala det andra äpplet och skär nästan osthyvelstunna klyftor. Lägg dem på bakplåtspapper och torka dem i ugnen i cirka 15 minuter.
11
12
Laxen:
13
Skär laxen i 2 centimeter stora tärningar. Salta och peppra och rulla tärningarna i den finhackade dillen. Stek laxen försiktigt i smör i stekpanna cirka 3 minuter så att de inte går sönder.
14
15
Värm upp soppan, skeda upp i tallrikar och lägg i lax och torkade äpplen.