Du behöver

  • 150 g jordärtskockor
  • 2 små schalottenlökar
  • 2 äpplen
  • 2 msk smör
  • 3 dl (Herrljunga) äppelcider
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl standardmjölk
  • salt och vitpeppar
  • 300 g skinn- och benfri laxfilé
  • salt och svartpeppar
  • 1 knippa dill, finhackad
  • 1 msk smör

Gör så här

1
Skala jordärtskockorna, schalottenlökarna och ett av äpplena. Hacka dem i småbitar.

2
Fräs lökhacket blankt i smör på medelvärme, löken ska inte få färg. Tillsätt äppel- och skockabitarna och fräs ytterligare en minut.

3

4
Häll på cider och kycklingbuljong. Småkoka ingredienserna 10 minuter. Tillsätt grädde och mjölk och koka ytterligare 10 minuter.

5

6
Ta fram stavmixer eller vanlig mixer. Mixa som en galning tills soppan är alldeles slät. Smaka av med salt och peppar. Sila soppan genom en finmaskig sil. Ställ soppan åt sidan.

7

8
Torkade äpplen:

9
Sätt ugnen på 150 grader, gärna varmluft.

10
Skala det andra äpplet och skär nästan osthyvelstunna klyftor. Lägg dem på bakplåtspapper och torka dem i ugnen i cirka 15 minuter.

11

12
Laxen:

13
Skär laxen i 2 centimeter stora tärningar. Salta och peppra och rulla tärningarna i den finhackade dillen. Stek laxen försiktigt i smör i stekpanna cirka 3 minuter så att de inte går sönder.

14

15
Värm upp soppan, skeda upp i tallrikar och lägg i lax och torkade äpplen.