Du behöver

  • vatten, salt
  • 1/2 skivad gul lök
  • 1 liten morot i bitar
  • 1 lagerblad
  • några persiljestjälkar
  • 1 skiva (2 cm) hälleflundra eller 2 lika tjocka skivor torsk
  • Sås:
  • 2 portioner färdig hollandaisesås från frys, vakuumpåse eller av pulver
  • 1 kruka/knippa vattenkrasse, ängssyra, gräslök, dill eller dragon

Gör så här

1
Använd en låg, vid kastrull där fisken får plats i ett enda lager.

2
Mät upp vatten i kastrullen tills det står 3 cm högt. Tillsätt 1 tsk salt per 5 dl vatten. Lägg i lök, morot, lagerblad och persilja och koka upp under lock. Låt vattnet småputtra medan du dukar, kokar potatis och blekselleristänger eller de tillbehör du själv föredrar. Dela också den stora hälleskivan längs benet i två portioner.

3
När allt är klart för servering ska fisken ner i det sjudande vattnet. Låt den småputtra under lock tills den är nätt och jämnt färdig, cirka 5 minuter. Lossa fiskköttet en aning vid benet och kolla att det är ogenomskinligt rakt igenom. Tag genast upp med hålslev och servera bums.

4
Ljumma såsen efter paketets anvisning. Vänd i strimlade örter strax före servering.


Kommentar:
Att dricka till:
Särskilt sommartid smakar ett bra rosévin fantastiskt till skivig sjuden fisk. Chilenska Santa Digna är nytt och tillverkat av den välkända firman Torres av cabernet sauvignon-druvor, 69 kr.