Du behöver

  • 4 röda tomater
  • 4 gula tomater
  • 1 burk hela tomater
  • 3 kvistar färsk timjan (1 tsk torkad)
  • 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar
  • 4 klyftor finhackad vitlök
  • 3 msk olja
  • 12 röda körsbärstomater
  • 12 gula körsbärstomater
  • 1 dl hela färska basilikablad (2 tsk torkade)

Gör så här

1
Flå tomaterna: Släpp ner dem i kokande vatten 30 sekunder, spola under kallvatten, dra av skalet.

2
Skär bort stjälkfästen och gröp ur kärnorna med en liten sked. Körsbärstomaterna används hela med skalet kvar.

3
Lägg tomaterna med den bulliga sidan upp i en ugnsfast form. Häll i burktomater med allt spad. Stick ner timjankvistar, salta och peppra. Strö över vitlök och droppa olja över ytan.

4
Baka tomaterna på nedre falsen i ugnen 30 minuter. Ös spadet över då och då.

5
Ta ut formen och stick ner röda och gula körsbärstomater samt basilikablad. Baka ytterligare 10-15 minuter tills körsbärstomaternas skal börjar spricka.

6
Servera tomaträtten med kallskuret, till exempel parmaskinka, fårfiol eller rökt renstek. Eller bara med bröd och västerbottenost.