Du behöver
- 4 röda tomater
- 4 gula tomater
- 1 burk hela tomater
- 3 kvistar färsk timjan (1 tsk torkad)
- 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar
- 4 klyftor finhackad vitlök
- 3 msk olja
- 12 röda körsbärstomater
- 12 gula körsbärstomater
- 1 dl hela färska basilikablad (2 tsk torkade)
Gör så här
1
Flå tomaterna: Släpp ner dem i kokande vatten 30 sekunder, spola under kallvatten, dra av skalet.
2
Skär bort stjälkfästen och gröp ur kärnorna med en liten sked. Körsbärstomaterna används hela med skalet kvar.
3
Lägg tomaterna med den bulliga sidan upp i en ugnsfast form. Häll i burktomater med allt spad. Stick ner timjankvistar, salta och peppra. Strö över vitlök och droppa olja över ytan.
4
Baka tomaterna på nedre falsen i ugnen 30 minuter. Ös spadet över då och då.
5
Ta ut formen och stick ner röda och gula körsbärstomater samt basilikablad. Baka ytterligare 10-15 minuter tills körsbärstomaternas skal börjar spricka.
6
Servera tomaträtten med kallskuret, till exempel parmaskinka, fårfiol eller rökt renstek. Eller bara med bröd och västerbottenost.