Du behöver
- 2 st. (à ca 250 g) rimmade svintungor, kokta
2 msk smör
svartpeppar
2 rödlökar
1 msk smör
2 dl vatten
2 msk kalvfond (Bongs)
salt
vitpeppar
strösocker
Gör så här
1
Skiva tungorna på längden och bräck skivorna i lätt brynt smör, peppra. Håll varmt under folie medan skyn lagas. Fräs löken i smöret på medelvärme tills den mjuknat. Späd med vatten, rör i kalvfond. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker.
2
Spenatmos: Koka potatis (i bitar) till mos på vanligt sätt och rör i ett litet paket (175 g) tinad spenat samtidigt som moset spädes med vätska och smaksätts. Riven muskotnöt passar extra bra till såväl potatismos som spenat, för att inte tala om till tungan.
Obs! Koka tungorna kvällen innan de ska bräckas: Lägg dem i sjudande vatten som täcker, tillsammans med lite lök, ett lagerblad och en handfull sopprötter i bitar. Sjud under lock på svag värme 1-1 1/2 timme. Känn efter med en sticka, tungan är klar först när den känns sönderkokt, nästan. Låt kallna i spadet.