Du behöver

  • 200 g älgfärs (eller nötfärs)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 tsk grovkrossade enbär
  • 1 krm svartpeppar
  • margarin att steka i
  • rönnbärs- eller svartvinbärsgelé
  • Kål:
  • 1 litet huvud ny sommarkål
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 msk maizenaredning till ljus sås
  • 1 liten knippa färsk timjan

Gör så här

1
Blanda snabbt älgfärsen med salt, vatten, enbär och svartpeppar. Forma fyra biffar och bryn dem hastigt i matfett i stekpanna. Lägg lock på pannan och ställ biffarna åt sidan att dra färdiga på svag värme. Biffarna kan gärna ha en rosa kärna.

2
Skär kålen i fyra klyftor. Lägg dem trångt i en kastrull och häll över grädde. Salta och peppra. Sjud under lock cirka 5 minuter tills kålen börjar slaka. Lägg upp på varma tallrikar.

3
Red gräddskyn med maizena och skeda den över kålen. Repa timjan över.

4
Lägg upp biffarna bredvid kålklyftorna och garnera varje biff med en klick gelé.

5
Servera ugnsvärmda potatiskroketter till om så önskas.


Kommentar:
Att dricka till:
Australiskt: Penfolds Kalimna bin 28 Shiraz 1996 (16320) 129 kr. Sydafrikanskt: KWV Pinotage 1998 (2029) 64 kr.
Bulgariskt: Trakisk Merlot (2096) 49 kr.
Svenskt: Lingondricka eller svartvinbärsdryck.