Du behöver
- 200 g älgfärs (eller nötfärs)
- 1/2 tsk salt
- 2 msk kallt vatten
- 1 tsk grovkrossade enbär
- 1 krm svartpeppar
- margarin att steka i
- rönnbärs- eller svartvinbärsgelé
- Kål:
- 1 litet huvud ny sommarkål
- 1 dl vispgrädde
- 1/2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1/2 msk maizenaredning till ljus sås
- 1 liten knippa färsk timjan
Gör så här
1
Blanda snabbt älgfärsen med salt, vatten, enbär och svartpeppar. Forma fyra biffar och bryn dem hastigt i matfett i stekpanna. Lägg lock på pannan och ställ biffarna åt sidan att dra färdiga på svag värme. Biffarna kan gärna ha en rosa kärna.
2
Skär kålen i fyra klyftor. Lägg dem trångt i en kastrull och häll över grädde. Salta och peppra. Sjud under lock cirka 5 minuter tills kålen börjar slaka. Lägg upp på varma tallrikar.
3
Red gräddskyn med maizena och skeda den över kålen. Repa timjan över.
4
Lägg upp biffarna bredvid kålklyftorna och garnera varje biff med en klick gelé.
5
Servera ugnsvärmda potatiskroketter till om så önskas.
Att dricka till:
Australiskt: Penfolds Kalimna bin 28 Shiraz 1996 (16320) 129 kr. Sydafrikanskt: KWV Pinotage 1998 (2029) 64 kr.
Bulgariskt: Trakisk Merlot (2096) 49 kr.
Svenskt: Lingondricka eller svartvinbärsdryck.