Du behöver

  • 400–500 g blomkål
  • 2 schalottenlökar
  • 1 krm curry
  • 1 msk rapsolja
  • 5–6 dl vatten
  • 1 1/2–2 msk Thai kycklingfond
  • salt
  • pepparmix
  • Att servera till:
  • 1 dl mellangrädde eller creme fraiche
  • 1 pkt (140 g) bacon

Gör så här

1
Skölj och ansa blomkålen. Skär bort stocken och dela i små buketter. Skala och finhacka lökarna. Fräs curry i oljan i en rymlig kastrull. Tillsätt löken och låt den fräsa ett par minuter. Lägg i blomkålsbuketterna, häll på vatten och fond.

2

3
Lägg på lock och sjud 8–10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Värm den på nytt. Soppan är nu ganska tjock, men kan spädas till önskad konsistens. Smaksätt med salt och pepparmix. Vispa grädden så att den blir krämig. Strimla baconskivorna fint eller låt dem vara hela. Stek dem knapriga i en het stekpanna utan extra fett i.

4

5
Låt baconet rinna av väl på hushållspapper. Bjud soppan het och rör ner en sked krämig grädde i varje soppskål. Strö över bacon och servera med några färdigköpta crostini (små rostade italienska bröd.)