Du behöver
- 1.5 dl röda linser
- 3 dl vatten
- 2 st gula lökar (ca 175 g)
- vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 1 tsk sambal oelek
- 2 dl ris långkornigt
- 5 dl vatten
- 1.5 msk grönsaksfond
- 500 g broccoli färsk eller fryst
- 1/2-1 dl basilikablad
Gör så här
1
Skölj linserna. Koka upp vattnet, lägg i linserna. Koka dem knappt 10 minuter. Skala och finhacka löksorterna. Fräs dem mjuka på svag värme i en kastrull eller traktörpanna med olja i. Blanda i sambal oelek och ris. Rör om väl så att allt ris blir fett på ytan.
2
Koka upp vatten och fond och häll den heta buljongen över riset. Låt riset koka upp och låt koka 20 minuter eller enligt anvisningarna på risförpackningen. Ansa under tiden broccolin; blomknopparna i små buketter och stjälkarna i små tärningar. Koka broccolin i lättsaltat vatten. Låt rinna av.
3
Blanda broccoli, linser och grovhackade basilikablad i det färdiga heta riset.