Du behöver

  • 1.5 dl röda linser
  • 3 dl vatten
  • 2 st gula lökar (ca 175 g)
  • vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 dl ris långkornigt
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk grönsaksfond
  • 500 g broccoli färsk eller fryst
  • 1/2-1 dl basilikablad

Gör så här

1
Skölj linserna. Koka upp vattnet, lägg i linserna. Koka dem knappt 10 minuter. Skala och finhacka löksorterna. Fräs dem mjuka på svag värme i en kastrull eller traktörpanna med olja i. Blanda i sambal oelek och ris. Rör om väl så att allt ris blir fett på ytan.

2
Koka upp vatten och fond och häll den heta buljongen över riset. Låt riset koka upp och låt koka 20 minuter eller enligt anvisningarna på risförpackningen. Ansa under tiden broccolin; blomknopparna i små buketter och stjälkarna i små tärningar. Koka broccolin i lättsaltat vatten. Låt rinna av.

3
Blanda broccoli, linser och grovhackade basilikablad i det färdiga heta riset.