Du behöver
- 4 chilifrukter, olivolja
- 4 utskurna biffar à ca 150 g
- 1 msk smör + 1 msk olja
- salt
- Bönmos:
- 1 huvud frisésallad
- eller 4 grönkålsblad
- 1 burk (ca 400 g) stora vita bönor
- ca 500 g potatis
- 3 msk olivolja extra virgin
- ca 1 tsk salt och 1 krm vitpeppar
- Marinerad rödlök:
- 1 rödlök
- 1 tesked vinäger
- 1 matsked grovhackade valnötter
- 2 matskedar olivolja
- 1 tesked röd vinäger
- salt och peppar.
Gör så här
1
Börja med moset. Skölj frisésalladen väl, vecken döljer jord och grus. Dela huvudet, lägg salladen i kokande, lättsaltat vatten och koka tills vattnet kokar upp igen.
2
Sila av omedelbart och spola med kallvatten. Skaka av vattnet och grovhacka bladen.
3
4
Skölj bönorna i kallvatten. Värm dem i vatten. Sila av. Skala och bitskär potatisarna, koka dem mjuka, sila av och spara kokvattnet. Mosa samman potatis och bönor med cirka 1 deciliter potatisvatten, olja, salt och peppar. Använd potatisstöt. Vänd ner grovhackade blad. Smaka av med salt och peppar.
5
Grilla chilifrukterna svarta under ugnsgrillen. Låt dem kallna övertäckta och dra av skalet.
6
Torka av biffarna med kökspapper. Hetta upp en stekpanna med smör och olja tills smöret slutat skumma. Lägg i biffarna och stek dem cirka 2 minuter på varje sida. Salta.
7
Lägg upp på varma tallrikar, garnera med chili och en kvist rosmarin och klicka på mos.
8
9
Marinerad rödlök:
10
Skala och skär 1 rödlök i tunna strimlor. Lägg dem i kokande vatten med 1 tesked vinäger. Koka 1 minut. Spola kallt och droppa av.
11
Blanda med 1 matsked grovhackade valnötter. Droppa över dressing av 2 matskedar olivolja extra virgin, 1 tesked röd vinäger, salt och peppar.