Du behöver

  • 1 liter grovt rivna rotsaker (morot, palsternacka, gul lök och potatis)
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • ca 2 dl krossade tomater
  • 2 kryddmått svartpeppar
  • 2 kryddmått paprikapulver
  • 1/2 kryddmått kajennpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk potatismjöl
  • ströbröd
  • olja
  • honung
  • Ärtkräm:
  • 2-3 dl djupfrysta, gröna ärter
  • 1 dl mandel
  • 2-2 1/2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • ett par stänk tabasco
  • Tillbehör:
  • potatisklyftor, majskolv, oliver, inlagd paprika

Gör så här

1
Blanda rivet med hackade vitlöksklyftor och tomatkrosset. Krydda och salta. Rör ner potatismjölet. Vänd en rejäl matsked av rivet i ströbröd och provstek. Kanske behövs mer potatismjöl. Stek de ströbröade knyttena i oljan. När de vänds, droppa lite honung i pannan som ger en härlig smakbrytning åt rotsakerna.

2
Mixa ärterna och mandeln med vattnet. Hetta upp med buljongtärningen. Krydda och servera med övriga tillbehör.


Kommentar:
Rotsaksknytten med kall sås är gott på smörgås. De går utmärkt att frysa dem också. Även såsen.