Du behöver
- 1 liter grovt rivna rotsaker (morot, palsternacka, gul lök och potatis)
- 2-3 vitlöksklyftor
- ca 2 dl krossade tomater
- 2 kryddmått svartpeppar
- 2 kryddmått paprikapulver
- 1/2 kryddmått kajennpeppar
- 1 tsk salt
- 1 msk potatismjöl
- ströbröd
- olja
- honung
- Ärtkräm:
- 2-3 dl djupfrysta, gröna ärter
- 1 dl mandel
- 2-2 1/2 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 kryddmått svartpeppar
- ett par stänk tabasco
- Tillbehör:
- potatisklyftor, majskolv, oliver, inlagd paprika
Gör så här
1
Blanda rivet med hackade vitlöksklyftor och tomatkrosset. Krydda och salta. Rör ner potatismjölet. Vänd en rejäl matsked av rivet i ströbröd och provstek. Kanske behövs mer potatismjöl. Stek de ströbröade knyttena i oljan. När de vänds, droppa lite honung i pannan som ger en härlig smakbrytning åt rotsakerna.
2
Mixa ärterna och mandeln med vattnet. Hetta upp med buljongtärningen. Krydda och servera med övriga tillbehör.
Rotsaksknytten med kall sås är gott på smörgås. De går utmärkt att frysa dem också. Även såsen.