Du behöver

  • 2 st morötter
  • 2 st purjolök
  • 1.5 st persiljerötter
  • 1 st rotselleri (eller några stjälkar blekselleri)
  • 3.5 dl hönsbuljong + salt

Frikadeller:

0.5 tsk korianderfrön
0.33 tsk spiskummin stött
0.33 tsk fänkålsfrön stötta
5 st kryddpepparkorn hela
2 st vitlöksklyftor finhackade
3.5 cm färsk ingefära
limefrukt rivet skal av 1/2
2 st schalottenlökar
1 dl ströbröd
mjölk ca 2 dl
500 g blandfärs
1 st ägg
peppar

Sås:

1 bitar citrongräs uppskuret
2.5 msk smör
3.5 msk vetemjöl
1.5 msk indisk curry
1 dl mjölk
1/2-1 dl grädde
limesaft
koriander hackad färsk

Gör så här

1
Putsa rotfrukterna och skär dem i lagom stora bitar. Koka upp 8-9 dl lättsaltat vatten (eller vatten + hönsbuljong) och sjud grönsakerna i det cirka 5 minuter. Ta upp grönsakerna med hålslev.

2

3
Rosta koriander, spiskummin, fänkål och kryddpeppar i torr het panna under omrörning, krossa dem i mortel eller mal dem på kvarn. Skala lök, vitlök och ingefära och hacka löken och riv ingefäran på rivjärnets grova sida. Häll i matberedaren tillsammans med rivet limeskal, ströbröd och mjölk.

4

5
Kör några varv och lägg sedan i färsen i bitar; knäck i ägg, salta och peppra och kör till en färs.

6
Forma färsen med en stor tesked till frikadeller, som en stor valnöt.

7

8
Koka upp kokspadet igen med ett uppskuret citrongräs, koka frikadellerna i flera omgångar ca 2-3 minuter tills de är nätt och jämnt genomkokta. Lägg dem på en uppochnervänd tallrik att rinna av.

9

10
Koka in kokspadet på hög värme så det koncentreras lite grann, häll över i en skål. Torka ur kastrullen, hetta upp den och rör i smör och curry. Rör om, rör i mjöl.