Du behöver

Mousse:

2 dl keso
2 dl vispgrädde
1 st vitlöksklyfta pressad
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad persilja
0.5 tsk salt
2 st gelatinblad

Tillbehör:

8 st morötter
8 st rödbetor
20 st socker
3 st kålrabbi
1/2-1 st purjolök
50 g smör
0.5 st citron
svartpeppar

Gör så här

1
Blanda alla ingredienserna, utom gelatinet, till moussen. Smält gelatinet i en kastrull med lite vatten och rör ner det. Skölj kaffekoppar med kallt vatten och fyll dem med blandningen. Ställ dem kallt att stelna.

2
Ansa och skölj grönsakerna och koka dem var för sig i lättsaltat vatten tills de är knappt mjuka.

3
Blanda smöret med rivet skal och saft från citronen samt nymald svartpeppar.

4
Lägg upp vitlöksmoussen mitt på tallriken med grönsakerna runt om med en klick citronsmör som smälter ner i de varma grönsakerna.

5
Dekorera moussen med gräslök.


Kommentar:
Den här rätten vann ett av fem förstapris i Icakurirens stora läsartävling om bästa gröna maträtt. Resultatet av tävlingen presenterades i Icakuriren nummer 21/97. Receptets upphovskvinna är Gun Lundqvist i Nora.