Du behöver

  • 2 stora fasta potatisar, t. ex. Bintje eller Ukama
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 msk skirat smör
  • 1 knippa rucolasallat eller bladspenat
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • 1/2 dl riven grevé eller gruyère
  • 50 g parma- eller tvärnöskinka (eller vanlig rökt skinka)

Gör så här

1
Skala potatisen och skiva den mycket tunt (Patrik Lundfeldt använder en så kallad mandolin).

2
Hetta upp en stekpanna med olivolja i. Fördela potatisskivorna jämnt i pannan. Stek tills potatisen hänger ihop som en kaka. Stjälp upp den på smörpapper, eller direkt på plåt. Pensla med smält smör, bara det genomskinliga av smöret utan bottensats så att inte potatisen bränns i ugnen. Stek kakan vidare i 200 graders ugn cirka 10 minuter.

3
Lägg sedan på rikligt med rucola, eller spenat, och riven ost. Sätt in ytterligare 5 minuter i ugnen tills osten smält. Lägg på skivor av skinka som rostats, eller låt skinkan vara med de sista 5 minuterna i ugnen.


Kommentar:
Ett recept inspirerat av Stockholmskrogen “Normans mat och form”, där potatisen har fått en upphöjd plats.