Du behöver

  • 1.5 kg lammstek urbenad
  • 1.5 tsk salt
  • 2.5 krm svartpeppar

Fyllning:

2.5 st pressade vitlöksklyftor
2 msk basilika timjan, dragon och

Att sikta över:

1/2-1 msk senapspulver Colmans

Klyftpotatis:

potatis (King Edward)
olja eller smör
2 dl ost nyriven med smak

Rödvinssky:

köttsky (från stekningen)
1.5 dl vatten
2 dl rödvin
0.5 st lök liten hackad gul
3 msk kalvfond (från flaska)
1.5 msk brun farin
0.5 msk dijonsenap fransk osötad
2.5 msk maizenaredning för mörka såser

Att äta till:

Ljummen tomat- och löksallad:

7 st tomater
2 st gula lökar
1 msk olivolja (oliv)olja
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Dressing:

1.5 msk olivolja (oliv)olja
0.5 msk balsamvinäger (balsam)vinäger
500 g haricots verts

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader.

2
Putsa bort hinnor och stora fettklunsar från lammsteken. Snitta lätt i köttet så att det blir platt nog att kunna rullas ihop. Gnid in det med salt och peppar på båda sidor. Blanda vitlöken med örtkryddhacket.

3
Fördela blandningen på insidan av det tillplattade köttet. Rulla ihop och bind om det med bomullssnöre. Sikta senapspulver runt rullen och lägg den i ugnssäker form, lagom stor för rullen.

4
Sätt en köttermometer i köttet, så att spetsen hamnar i stekens tjockaste del och inte i nå- got tomrum. Sätt formen i ugnen med gallret på nedersta falsen.

5
Beräkna stektiden till cirka 1 1/2 timme, kanske en kvart längre. Vid 70 grader är köttet rosa inuti, vid 75 grader helt genomstekt. 72 grader är bra för nästan genomstekt, men svagt rosa kött, som på bilden.

6
Klyftpotatis: Förbered potatisen medan steken står i ugnen. Skala potatisen och skär varje potatis i fyra klyftor.

7
Koka dem cirka 5 minuter, häll av vattnet och ånga klyftorna torra i kastrullen.

8
Pensla en stor långpanna med olja eller smör. Häll ut potatisen i ett lager i pannan. Nu kan den stå och vänta tills steken är färdig.

9
När steken är klar: Öka ugnsvärmen till 225 grader, men ta köttet ur ugnen och ur formen och håll det varmt under aluminiumfolie på ett fat cirka en halvtimme medan potatisen står i ugnen. Spara skyn som bildats i formen.

10
Sätt potatisen i ugnen och låt den stå cirka 25 minuter. Ta ut långpannan och rör om bland klyftorna en gång eller två.

11
Höj värmen till 250 grader och strö över den rivna osten.

12
Efter cirka tio minuter har osten smält och fått lagom mycket färg. Ta ut potatisen, men stäng inte av ugnen.

13
Rödvinssky, ljummen sallad och haricots verts:

14
Medan potatisen står i ugnen finns tid att laga till sås och grönt.

15
Rödvinssky: Stekskyn kanske måste spädas med vatten till 1 dl. Blanda alla ingredienser utom redningen i en kastrull och tillsätt avrunnen sky från fatet med köttet.

16
Koka upp och låt det hela sjuda några minuter. Sila av löken. Red av såsen strax innan det är dags att äta.

17
Ljummen sallad: Skiva tomaterna. Skär lökarna i ringar och förväll dem några minuter.

18
Varva tomat och lök i en ugnssäker form.

19
Droppa över olja, salta och mal över peppar. Nu ska formen stå i den varma ugnen 5-10 minuter. Blanda sedan olja och vinäger till dressing och droppa över.

20
Haricots verts: Koka bönorna enligt paketråd i en låg, vid kokpanna. Häll av vattnet, låt bönorna rinna av och fräs dem i lite smör i kokpannan.

21
Skär upp köttet.

22
Koka upp och red av rödvinsskyn. Späd eventuellt med lite vatten.

23
Nu är det klart att äta.