Du behöver

Majonnäsen:

1 st äggula
2 tsk vitvinsvinäger
1.5 krm salt
1.5 krm svartpeppar
1.5 dl solrosolja eller majsolja
limejuice rivet skal och ca 2 tsk från en limefrukt

Soppan:

0.5 dl olivolja
1 st purjolök skuren i bitar
1.5 st pressade vitlöksklyftor
1 st burk kidneybönor (ca 400 g) avrunna och sköljda
1 l fiskbuljong av tärningar eller fiskfond på flaska
1 dl vitt vin
lax ca 200 g färsk
fisk skuren i bitar
250 g räkor med skal
salt och svartpeppar

Gör så här

1
1. Börja med majonnäsen. Vispa äggulan med vinäger, salt och peppar. Tillsätt oljan i en stråle och fortsätt att (el)vispa.

2
2. Blanda majonnäsen med det rivna limeskalet och lite av limejuicen.

3
3. Dags att laga fisksoppan. Värm olivoljan i en tjockbottnad kastrull. Snitta upp och skölj purjon noggrannt under rinnande kallt vatten och skär den sedan i bitar.

4
4. Lägg purjobitar och hackade vitlöksklyftor i oljan och rör om. Låt löken fräsa utan att ta färg i oljan.

5
5. Tillsätt bönorna och fiskbuljongen eller fiskfond – samt vitt vin om så önskas.

6
6. Låt soppan koka upp. Lägg sedan i laxbitar och filead vitfisk, som bara ska sjuda sakta några minuter.

7
7. När fisken är nästan klar, är det dags att lägga i räkorna. Smaka till sist av med lite salt och peppar. Servera med

8
limemajonnäsen.


Kommentar:
Tips: Tänk på att alla ingredienser till en lyckad majonnäs ska ha samma temperatur!