Du behöver

  • nötkött t
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2.5 st rödlökar inte så stora
  • 2.5 st morötter små
  • 5.5 st kryddpepparkorn
  • 9 st svartpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 5.5 st ansjovisfiléer
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk sirap (eller farinsocker)
  • 3.5 dl vatten

Sås:

6 dl vätska (steksky och vatten eller grönsaksspad)
kalvfond (från flaska)
3 msk vetemjöl
1.5 dl grädde

Gör så här

1
Bind upp köttet med steksnöre eller be att få hjälp med det i butiken. En uppbunden köttbit är lättare att bryna, blir jämnare stekt och kan som färdig lätt skäras upp i fina skivor.

2
Bryn köttet runtom och låt det långsamt få färg, antingen direkt i en stekgryta, där det sedan får steka färdigt – eller bryn köttet i stekpanna och flytta över det i en gryta. Strö över salt och peppar.

3
Skala och skär lök och morötter i mindre bitar. Lägg bitarna vid sidan av steken.

4
Tillsätt också krydd- och svartpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, vinäger, sirap och vatten.

5
Sjud nu det hela under lock på svag värme cirka 1 1/2 timme. Ös steken då och då med stekskyn som bildas.

6
Ta upp och lägg köttet på en skärbräda. Låt det vila 10-20 minuter under aluminiumfolie.

7
Dags att laga till såsen under tiden: Sila stekskyn från grytan och mät upp vätskan i en kastrull. Vispa eller rör ut mjölet helt slätt i grädden. Häll redningen under vispning i stekskyn. Låt såsen sjuda 3-5 minuter.

8
Skär upp steken i ganska tunna skivor. Servera köttet med såsen och hasselbackspotatis eller vanlig kokt potatis, samt kokta grönsaker som exempelvis broccolibuketter och hoprullade “morotsband”. Därtill serveras också inlagd ättiksgurka och röd vinbärsgelé.