Du behöver
- kalvlever (eller ungnötslever)
- 800 g färskpotatisar
- 2 st äpplen rödkindade
- 50 g smör
- timjan några kvistar och
- fingersalt
- svartpeppar
- 1 dl vatten
- 1.5 msk kalvfond
- 2 msk calvados
- 2.5 dl matlagningsgrädde 15 %
- strösocker en nypa
- 0.5 tsk kinesisk soja
Gör så här
1
Dra skinnet av levern med “halkskydd” i form av hushållspapper i nyporna. Skiva halvcentimetertjockt och ansa bort grova kärl. Skiva potatisen lika tjockt, ta ur och klyfta äpplena.
2
Stek först potatisen i lite smör, strö på örter, salta, peppra och vänd om. Tag upp och fräs ur pannan med vattnet, spara det. Ny smörklick att fräsa äpplena i, på samma vis. Tag upp, skölj ur pannan med samma vatten. Till sist steks levern, eventuellt hälften i taget, i ny smörklick, örter, salt och peppar på. Tag upp och håll allt det stekta varmt under alfolie. Vispa ur pannan med det berikade vattnet, tillsätt fond och calvadosskvätten. Häll slutligen på grädden och låt skyn koka upp, smaka av med salt, peppar och möjligen en nypa socker.
3
Lite soja behövs för färgens skull.
4
Servera lever, potatis och äpplen strödda med örter och skyn bredvid.