Du behöver

  • fjälster fårtarm som beställs i köttdisken
  • 700 g benfritt tjäderkött t ex lårkött, bröstkött, även hjärta och lever
  • 400 g späck fintärnat
  • 0.5 st gul lök finhackad
  • 1 tsk chilifrukt finhackad
  • 0.5 msk olja
  • 2 tsk färsk timjan finhackad
  • 4 tsk slätbladig persilja finhackad
  • 4 tsk gräslök finskuren
  • 4 st enbär finkrossade i mortel
  • 2 dl kallt vatten
  • 1.5 msk fransk senap
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 125 g kantareller att servera till

Gör så här

1
Börja med att spola igenom fjälstren från kallvattenskranen. Låt dem helst ligga i kallt vatten i kylskåp över natten.

2
Skär kött och späck och låt det ligga i kylskåp tills smeten ska blandas.

3
Fräs samman lök och chili i en panna med olja tills löken är blank och mjuk. Låt kallna helt.

4
Mixa eller mal kött och späck. Blanda i den frästa löken, timjan, persilja, gräslök och enbär. Tillsätt vattnet med 1/2 dl åt gången. Smaka av med senap, salt och peppar. Stek lite smet i panna för att kolla och korrigera kryddningen.

5
Spritsa smeten i fjälstren genom en släta, eller spritspåse med den största tyllen. Knyt med bomullssnöre till små korvar. Stek eller grilla i panna på medelvärme 8-10 minuter.

6
Kantareller. Stek dem hastigt i smör i panna strax före servering. Strö på lite salt och vitpeppar.

7
Höstsallad. Skär en mjuk tunnbrödskaka i breda strimlor. Rosta dem i en het och torr stekpanna. Forma ringar innan brödstrimlorna kallnar. Stoppa in blandad sallad i brödringarna.