Du behöver

  • 600 g strömmingsfilé
  • 1.5 st limefrukt
  • salt vitpeppar

Panad:

3 dl vetemjöl
3 dl kallt vatten
1 tsk salt 1
0.5 dl bakpulver
0.5 dl vinäger

Gör så här

1
Hetta upp oljan i gryta eller fritös till ungefär 170 grader, använd hushållstermometer. Sätt ugnen på 75 grader.

2
Klipp bort ryggfenan på filéerna, droppa pressad limesaft samt salta och peppra på fiskarnas insida.

3
Vispa ihop panadens ingredienser i en vid bunke. Vänd 4-5 filéer först i vetemjöl, sedan i den pösande panaden. Fritera i oljan cirka 2 minuter på varje sida, till ljust gyllene färg. Ta upp och lägg på kökspapper i ugnsform, som ställs i ugnen. Fortsätt tills all fisken är friterad. Dra bort avrinningspapperet och servera med sallad och chili-crème fraiche.


Kommentar:
Tips!
Det är opraktiskt att vara fler än 4-5 personer runt friterad fisk, första satsen hinner bli kall innan alla fått mat.
Investera i en hushållstermometer om fritösen inte har termostat!
Utan fritös kan man fritera i 5 cm djup olja i rejäl, tjockbottnad kastrull.
Ha alltid ett stort lock till hands att kväva lågor med, om oturen är framme. Ställ varken fritös eller oljekastull under påslagen fläkt.