Du behöver

  • tunnbröd till 4 korgar
  • 1/2 röd lök, finhackad
  • 3 dl rödvin
  • 100 g smör + smör till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • 500-600 g av morötter, palsternackor och purjolök
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk honung
  • 4 rådjurskotletter (men det går bra med vilken kotlett som helst)
  • 200 g kantareller eller annan svamp
  • maizenaredning
  • Tillbehör:
  • sallad, t ex rucola att lägga smöret på

Gör så här

1
Forma till rundlar av tunnbrödet, cirka 5 cm i diameter. Rosta dem i 200 graders ugnsvärme cirka 5 minuter. Eller låt dem torka i rumstemperatur i några timmar.

2
Koka löken med 1 dl av rödvinet tills det nästan inte är någon vätska kvar. Låt svalna och rör ner det i smöret. Smaka av med salt och peppar. Ungefär 1 krm av varje.

3
Skala rotfrukter och purjolök och skär i bitar längs med. Stek rotfrukterna i smör på svag värme i cirka 10 minuter eller lite längre om du vill ha dem helt mjuka. Lägg i purjolöken mot slutet. Smaka av med cirka 1/2 tsk salt, ingefära och honung.

4
Salta och peppra kotletterna. Stek i smör. Ta upp köttet, håll varmt och stek därefter svampen. Salta, peppra och håll svampen varm. Häll resterande rödvin i stekpannan. Låt koka ihop något och red sedan med maizenaredning som strös direkt i skyn.

5
Lägg upp rotsaker och kotletter. Fördela svampen i tunnbrödsskålarna och ställ i kotletternas närhet. Placera ut smöret på lämplig plats och skya runt rätten.