Du behöver

  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1.5 kg vetemjöl
  • 300 g smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 8 st ägg
  • 300 g fetaost
  • smör
  • vatten till pensling
  • 3 krm salt
  • solrosfrön ca 3 dl

Gör så här

1
Smula jästen i degbunke. Värm vattnet till 37 grader, häll det över jästen och rör blandningen jämn. Tillsätt salt och arbeta in cirka 2/3 av mjölet till en smidig deg. Strö ett tunt lager mjöl över, täck med bakduk och låt jäsa på dragfri plats 45 minuter.

2
Rör matfettet smidigt med sockret och rör ner blandningen, växelvis med äggen i den uppjästa degen. Arbeta i resten av mjölet, först i bunken, sedan på bänken.

3
Dela degen i 3 lika delar, kavla varje bit centimetertjock och lagom bred för en 1 1/2-liters brödform. Finsmula 100 g av osten på varje deghalva. Smöra formarna väl, salta en aning i smörhinnan. Rulla ihop brödet och lägg skarven nedåt i formen. Låt jäsa under bakdukar cirka 45 minuter.

4
Pensla bröden med vatten och tryck solrosfrön i ytan.

5
Grädda formbröden på galler på bottnen av 200 grader varm ugn cirka 50 minuter. Låt svalna inlindade i bakdukar. Kan frysas om det inte ska ätas inom ett dygn.