Du behöver

  • 4 st kycklingbröst stora
  • 0.5 msk pressad citronsaft
  • 1/2-1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar grovmald
  • 2 msk smör

Fyllning:

2 dl korngryn buljongkokta eller
bulgur
2 st schalottenlökar
2.5 st vitlöksklyftor
0.5 dl bladpersilja finhackad
0.5 dl korinter
0.5 dl valnötter gärna rostade
1 msk sardeller hackade
oliver eller 2 msk hackade sardellfyllda
1 st äggula
1 krm svartpeppar mald
buljong /vin

Sås:

2 dl vitt vin eller kalvfond
2 dl vispgrädde
1.5 dl oliver svarta utan kärnor
sardeller eventuellt

Gör så här

1
Börja med fyllningen: Koka grynen enligt anvisning på förpackningen, men inte längre än 25 minuter.

2
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs hacket blankt i panna, och ta pannan av värmen. Blanda ner korngryn, persilja, korinter, nötter, sardeller, äggula och peppar. Bind ihop med aningen vitt vin eller buljong, men fyllningen får inte bli för lös.

3
Skär en djup ficka i kycklingbrösten. Droppa citronsaft i och fyll med färsen. Fäst med tandpetare eller bind om med tråd. Gnid in brösten med salt och peppar. Bryn dem runtom i smör. Lägg över dem i en ugnssäker form.

4
Koka ur pannan med vin eller fond och låt det koka ihop lite. Rör ner grädden. Sila om så behövs och häll såsen runt kycklingbrösten i formen. Stek köttet färdigt i 200 grader i ugn cirka 15 minuter.

5
Lägg i oliverna när kycklingbrösten är klara, samt några sardeller. Men smaka av såsen först så att det inte blir för salt. Sältan varierar mycket mellan olika inläggningar av både oliver och sardeller.


Kommentar:
I år firas 700-årsminnet av den heliga Birgittas födelse, en berest kvinna som, liksom vi i dag, tog intryck av Italiens mat. Vi lät Birgittaåret inspirera till ett modernt sätt att laga mat som kan ha tilltalat en medeltidsflicka.