Du behöver
- 600 g ben och skinnfri lax
- 1/2 tsk salt
- 1 msk matolja
- 1 msk ljus dijonsenap
- 1/2 dl crème fraiche
- 2 msk hackad persilja
- 1 dl fiskbuljong
- 2 dl lätt-crème fraiche
- 1 msk ljus maizenaredning
- 2 dl tärnade champinjoner
- 1 msk matolja
- 3 tomater skållade, skalade, urkärnade och tärnade
- 2 msk finklippt gräslök
- 1/2 tsk salt
- ett varv på vitpepparkvarnen
- 4 stjälkar blekselleri
- 1 msk matolja
- 1/2 tsk salt
- några varv på svartpepparkvarnen
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader. Skär upp portionsbitar av laxfilén och lägg dem på en plåt, salta. Rör ihop matolja, senap, crème fraiche och persilja.
2
Bred blandningen på ovansidan av laxbitarna. Koka upp fiskbuljong och lätt-crème fraiche, red av med maizenaredning. Bryn champinjonerna i oljan. Lägg dem, tomattärningarna och gräslöken i såsen, rör om, smaka av med salt och peppar.
3
Sätt in laxen i ugnen i cirka 15 minuter.
4
Strimla bleksellerin och fräs den i oljan i 3-4 minuter, krydda med salt och ganska rikligt med svartpeppar.
5
Servera laxen med såsen, sellerin och nykokt potatis.