Du behöver

  • 600 g ben och skinnfri lax
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk matolja
  • 1 msk ljus dijonsenap
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 dl fiskbuljong
  • 2 dl lätt-crème fraiche
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 2 dl tärnade champinjoner
  • 1 msk matolja
  • 3 tomater skållade, skalade, urkärnade och tärnade
  • 2 msk finklippt gräslök
  • 1/2 tsk salt
  • ett varv på vitpepparkvarnen
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 1 msk matolja
  • 1/2 tsk salt
  • några varv på svartpepparkvarnen

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader. Skär upp portionsbitar av laxfilén och lägg dem på en plåt, salta. Rör ihop matolja, senap, crème fraiche och persilja.

2
Bred blandningen på ovansidan av laxbitarna. Koka upp fiskbuljong och lätt-crème fraiche, red av med maizenaredning. Bryn champinjonerna i oljan. Lägg dem, tomattärningarna och gräslöken i såsen, rör om, smaka av med salt och peppar.

3
Sätt in laxen i ugnen i cirka 15 minuter.

4
Strimla bleksellerin och fräs den i oljan i 3-4 minuter, krydda med salt och ganska rikligt med svartpeppar.

5
Servera laxen med såsen, sellerin och nykokt potatis.